JOHANNA NILSSON

Kategori: Q/A

Hur jag gick tillväga för att bli au pair i DubaiLejla: Hur fick du kontakt med din familj och hur gick du till väga för att bli au pair i Dubai?


SVAR: Detta skrev jag litegrann om i ett inlägg precis i början av min tid i Dubai, men vi drar det hela en gång till. Jag och Jenny åkte ju som sagt egentligen till Dubai med syfte att jobba och därmed även bo tillsammans. Vi båda fick jobb som servitriser på restaurangen Zuma som är en av Dubais finaste restauranger och allt var i princip helt fixat. Flygbiljetterna var bokade, vi hade fixat boende till första månaden och sedan skulle vi få bo på ett gratisboende som ingick i kontraktet på Zuma. Men 12 dagar innan avresa fick vi ett samtal om att våra arbetsvisum inte gick igenom hos staten, på grund av att Zuma inte längre fick anställa 19-åringar. För att jobba med alkohol i Dubai måste du nämligen vara 21, och staten hade alldeles precis skärpt till dessa reglerna.

Hur som helst kände vi att vi ville åka ändå, för många säger ändå att det bästa är att söka jobb på plats. Så vi åkte ner till Dubai i hopp om ett annat jobb. Fick ett antal olika erbjudanden men på grund av dålig magkänsla valde vi att tacka nej till dessa. När vi sedan började träffa en del andra tjejer i vår ålder som bor här nere och jobbar som au pairer insåg vi att detta nog faktiskt var det bästa alternativet för oss om vi ska kunna uppleva och njuta av Dubai. Annars är de flesta jobb vi kan få här nere med typ 60 timmars arbetsvecka och riktigt dålig lön... Så vi bestämde oss för att ge det en chans, och lade sedan upp våra profiler på olika au pair-sidor som finns. Redan efter 2 dagar hade vi båda kommit i kontakt med varsin familj. Dock var det inte Raoul jag kom i kontakt med genom den sidan, utan Najla. Jag åkte hem till henne och pratade, och då nämnde hon att Raoul var ensam med sin 14-åriga dotter och att de eventuellt skulle behöva "dela på mig", så två dagar senare var jag hembjuden till Raoul för att få träffa dem. Allt kändes superbra och jag stannade där från klockan 17 till midnatt ungefär, och innan jag gick frågade han när jag ville flytta in. Så jag flyttade in redan nästa kväll och som sagt har allt varit superbra so far. Trivs verkligen här! 

Sidan både jag och Jenny kom i kontakt med våra familjer genom heter greataupair.com. Här finns aupairfamiljer från hela världen så det är bara att välja och vraka! Andra sidor som finns är aupair.com och aupairworld.com. Det är bara att googla sig fram!

 

Min Dubai-familjHanna: Kan du inte berätta lite om din "familj" i Dubai? Och vad du gör hos familjen?

SVAR: Familjen jag bor och jobbar hos här i Dubai består av en svensk pappa, Raoul, och hans 14-åriga dotter Matilda. Matilda är halvt svensk och halvt från Luxemburg men är född i Dubai och har bott här i hela sitt liv, så hon har ju självklart engelska som förstaspråk men pratar svenska med både mig och Raoul. Raoul jobbar som pilot på Emirates vilket innebär att han flyger väldigt mycket, och då är Matilda ensam. Så  mitt jobb är främst att vara som en storasyster till Matilda, att gå upp med henne på morgonen och se till att hon kommer iväg till skolan, att se till att hon gör sina läxor, får mat samt att jag hjälper henne med olika saker som t.ex. att köra henne när hon ska någonstans. Inget jobbigt alltså. Matilda är väldigt självständig och behöver inte "tas hand om", utan vi är ju mer som kompisar. Sen har vi även en maid, Jennelyn, som också bor hos oss och hon städar, tvättar, tar hand om djuren och allt sånt vilket är jätteskönt. Vi bor i The Meadows som är ett jättemysigt bostadsområde cirka 15 minuter från Dubai Marina. Från vårt hus ser vi hela skylinen!

Sedan har Raoul en flickvän, Najla, som bor typ 15-20 minuter ifrån oss. Najla är libanes men har två döttrar, Linn 13 och Janna 9, som är halvsvenskar då deras pappa var svensk. De har bott i Sydafrika tidigare men flyttade till Dubai för 5 år sedan. I denna familjen jobbar jag som part time au pair kan man väl säga. Jag bor ju inte hos dem men jag hjälper till där när det behövs. T.ex. kör jag deras maid till mallen när hon ska veckohandla, och ibland följer jag även med och hjälper till där. Sen hämtar/lämnar jag tjejerna på skolan när det behövs, vilket jag dock inte behövt göra so far men det kommer bli mer framöver. På måndagar har de en timmes svenska-hemundervisning så då brukar jag vara där och hjälpa dem med läxorna och vara med på deras lektion. 

Ja det är väl i princip detta jag gör. Ibland tillkommer ju vissa småsaker, och sedan går jag även ut med Stella, vår hund, varje kväll i typ 20 min. Men jag ska verkligen inte klaga för jag har ju enormt mycket ledig tid då jag kan göra vad jag vill. Dessutom har jag tillgång till bil så att jag kan ta mig överallt i Dubai. Känner verkligen att jag har semester även om jag ju faktiskt jobbar, men jag älskar verkligen mitt jobb. Just au pair-jobbet handlar väldigt mycket om tur - dvs vilken familj du hamnar i. Både jag och Jenny har ju haft väldigt mycket tur med våra familjer vilket gör att vi ändå kan ses under dagarna och kvällarna, och vi båda trivs verkligen så himla bra!

Har ni fler frågor så är det bara att slänga iväg en kommentar, så ska jag försöka svara så gott det går! Kram på er. 

Upp